De rechten en plichten van een werknemer zijn vastgelegd in het Nederlandse arbeidsrecht. Hieronder worden de belangrijkste rechten en plichten van een werknemer uiteengezet.
Werk verrichten
Een werknemer is verplicht om de overeengekomen arbeid zelf, naar beste vermogen te verrichten en redelijke bevelen en opdrachten van de werkgever op te volgen. Disciplinaire maateregelen kunnen volgen wanneer een werknemer weigert gehoor te geven aan de redelijke bevelen en opdrachten van de werkgever.
Loon
Een werknemer heeft recht op salaris. Iedere werknemer van 21 jaar en ouder heeft recht op een minimumloon dat jaarlijks wordt geïndexeerd.
Vakantie
Een werknemer heeft recht op een minimum aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat een werknemer per week werkt. Bij een fulltime dienstverband van minimaal één jaar heeft een werknemer recht op 20 wettelijke vakantiedagen. Een werknemer dient met zijn werkgever te overleggen over het opnemen van de vakantiedagen. In een CAO kunnen de beschikbare vakantieperioden zijn vastgelegd.
Reiskostenvergoeding
Een werkgever is niet verplicht om reiskosten te vergoeden. Het is wettelijk niet vastgesteld dat een werknemer recht heeft op een reiskostenvergoeding. Mocht in de arbeidsovereenkomst een reiskostenvergoeding zijn afgesproken, dan worden doorgaans de gemaakte kilometers tot maximaal €0,19 vergoed.
Arbeidsomstandigheden
Een werknemer heeft recht op informatie over professionele onderssteuning bij gezond en veilig werken, voorlichting over de werkzaamheden, risico’s en maatregelen en bescherming tegen onveilige of ongezonde werksituaties. Zo dient een werkgever onder meer aan een werknemer alle benodigde veiligheidsinstructies te geven, materialen te verschaffen en aan de verplichtingen uit de Arbowet te voldoen. De werkgever moet ook de materialen en het bedrijfspand goed onderhouden en zich te houden aan de veiligheidsvoorschriften.
Een werknemer moet kennis uit zijn opleiding en instructies van de werkgever toepassen, de hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen op de juiste manier gebruiken, de veiligheidsvoorschriften opvolgen, meewerken aan een goede uitvoering van het arbobeleid, gevaren voor de veiligheid of gezondheid bij de werkgever melden, instructies en cursussen op het gebied van gezond en veilig werken opvolgen.
Win tijdig advies in bij Advocatenkantoor Kouvarnta wat in jouw situatie goed is om te doen.
Meer informatie voor werknemers
Mijn werkgever dreigt failliet te gaan, wat kan ik doen?
Als uw werkgever dreigt failliet te gaan, dan zijn er zoveel schulden dat het bedrijf waarschijnlijk niet kan blijven bestaan. Voor u is dat ingrijpend: u dreigt uw baan en daarmee uw inkomen, [...]
Verschil van mening met de bedrijfsarts
Als u zich ziek meldt bij uw werkgever, wordt deze ziekmelding doorgegeven aan de bedrijfsarts van uw werkgever. Soms volgt al vrij snel een controle, maar als u wat langer ziek blijft wordt u [...]
Ik heb een beëindigingsovereenkomst ontvangen, wat nu?
Wanneer u een beëindigingsovereenkomst ontslag ontvangt, is dit meestal geen reden om verheugd te zijn. Soms wordt er voor een beëindigingsovereenkomst ook wel een andere naam gebruikt. Er wordt dan gesproken van een [...]
Social media